Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Qualcomm очаква да спечели от оттеглянето на Huawei от пазара на смартфони

Компанията смята, че бившите клиенти на китайския гигант могат да се насочат към нейните компоненти

Qualcomm очаква да спечели от оттеглянето на Huawei от пазара на смартфони

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Qualcomm прогнозира приходи от продажби и коригирана печалба за текущото тримесечие, които се оказаха над средната прогноза на Wall Street, а директорите на компанията обявиха, че бившите клиенти на Huawei Technologies мигрират към чипове на Qualcomm, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Qualcomm нарасна с 5,4% до 144 долара по време на следборсовата търговия.

Qualcomm е най-големият доставчик на чипове за смартфони в света. Тя предоставя ключови компоненти за 5G свързаност. Базираната в Сан Диего, Калифорния, компания разреши правните си битки с регулаторите и отново си спечели Apple за клиент.

Още по темата

Това подкрепи стойността на книжата ѝ, която скочи с 83% през последната година, надминавайки ръста на Nasdaq Composite Index от 64%. Това се случи, след като инвеститорите заложиха, че Qualcomm ще бъде един от големите победители от глобалното пренасочване към новото поколение телекомуникационни мрежи.

„Qualcomm ясно печели от това, че с 5G дизайна си привлече iPhone 12 на Apple и други азиатски смартфони за свои клиенти“, коментира Кингай Чан, анализатор на Summit Insights Group. Honor, доскорошен бранд на Huawei, също е допринесъл за това, допълва той.

Qualcomm прогнозира коригирана печалба от 1,65 долара на акция при 7,5 млрд. долара приходи за фискалното си трето тримесечие, което завършва през юни. За сравнение анализаторите очакват 1,52 долара на акция при 7,11 млрд. долара приходи, сочат данни на Refinitiv.

За фискалното второ тримесечие, завършило на 28 март, Qualcomm има коригирана печалба от 1,90 долара на акция и 7,93 млрд. долара приходи, спрямо прогноза на анализаторите за 1,67 долара на акция и 7,62 млрд. долара.

Qualcomm се занимава с дизайн на чипове, но разчита на партньори за производството им. Сред тези партньори се нареждат компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics и китайската Semiconductor Manufacturing International.

Qualcomm се опитва да си спечели по-голям дял на пазара на чипове за смартфони, след като американските санкции срещу Huawei Technologies, наложени миналата година, спря доставките на полупроводници към китайската компания, а това ограничи възможностите ѝ да произвежда смартфони. Директори на Qualcomm твърдят, че очакват по-голямата част от досегашния пазарен дял на Huawei да се насочи към други производители на телефони с Android, които ползват чипове на Qualcomm.

Анализатори вярват, че американската забрана, насочена към Huawei, е подкрепила клиентите на Qualcomm, включително Apple и други азиатски компании.

Qualcomm вижда „пропастта“, оставена от Huawei като „огромна възможност за увеличаване на пазарния дял, не само в краткосрочен план за фискалната 2022 г., но и в дългосрочен план и отвъд това“.

Пред анализатори Qualcomm заяви, че продажбите ѝ на мобилни чипове могат да нараснат с 10 млрд. долара, след като Huawei напусне пазара.

За фискалното трето тримесечие Qualcomm прогнозира приходите ѝ от чипове и лицензи да са съответно 6,05 млрд. долара и 1,45 млрд. долара. Анализаторите очакват 5,64 млрд. и 1,36 млрд. долара по данни на FactSet.

За фискалното второ тримесечие приходите от чипове достигнаха 6,28 млрд. долара, а тези от лицензи – 1,61 млрд. долара, при прогноза на FactSet съответно за 6,26 млрд. долара и 1,35 млрд. долара.

Qualcomm твърди, че приходите от продажби на смартфон чипове са били 4,07 млрд. долара, или с 53% повече спрямо година по-рано. През фискалното първо тримесечие този ръст беше 79%.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Microsoft разработва хардуер за своя "Netflix за игри"